skip to Main Content

Aanleiding

Midden in Winssen ligt bij de St. Antonius van Paduakerk al ruim 100 jaar een fruitboomgaard. Nadat de boomgaard aan het einde van de 20e eeuw zijn functie (commerciële exploitatie: produceren van fruit voor de verkoop) verloor, raakte de bongerd ernstig in verval. Om verdere achteruitgang en het uiteindelijke verdwijnen van de historische dorpsboomgaard tegen te gaan, werd er op 25 juni 2015 door parochie H. Johannes XXIII samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Beuningen een informatieavond georganiseerd.

Cursus Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Uit de ongeveer 40 aanwezigen ontstond een groep van 15 vrijwilligers die zich in wilden zetten om de unieke boomgaard te behouden. Op 2 september 2015 ging deze groep voor het eerst onder begeleiding van hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland de boomgaard in. En tijdens een vierdaagse cursus leerden zij van hem over snoeien in de zomer en winter en over aanplant van jonge fruitbomen. Hoogstambrigade Winssen, zoals zij genoemd werden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, was ontstaan. Zelf noemden we ons toen liever de vrijwilligers van het groene hart van ons dorp.

hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland
hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Start groot onderhoud

Eind 2015 hebben we het geleerde in de praktijk gebracht en zijn we begonnen met een “grootonderhoud ronde” in de boomgaard . Of te wel het wegwerken van achterstallig onderhoud:

Verwijderen van dood en ziek hout, wegzagen van zogenaamde zuigers, kruisende en naar beneden groeiende takken en het creëren van “licht en lucht” in de bomen. De boomgaard knapte er enorm van op.

Eerste boom

Op zaterdag 14 november 2015 is deze eerste onderhoudsronde feestelijk afgesloten. Wethouder Piet de Klein, José Blom (bestuurslid van Stichting Landschapsbeheer Gelderland) en pastoor Bertus Visschedijk hebben toen gezamenlijk “onze eerste boom” aangeplant (zie onderstaande foto).  We hebben gekozen voor het oude in Winssen ontwikkelde appelras Haneman en deze hoogstam is door ons zelf geschonken aan de boomgaard. Naast de Haneman zijn er op deze dag nog 10 andere hoogstammen (5 appel- en 5 perenbomen) aangeplant.

Wethouder Piet de Klein, José Blom (bestuurslid van Stichting Landschapsbeheer Gelderland) en pastoor Bertus Visschedijk hebben toen gezamenlijk “onze eerste boom” aangeplant .
Wethouder Piet de Klein, José Blom (bestuurslid van Stichting Landschapsbeheer Gelderland) en pastoor Bertus Visschedijk hebben toen gezamenlijk “onze eerste boom” aangeplant .

Oprichting stichting

In 2016 zijn we vervolgens enthousiast verder gegaan met het opknappen maar vooral bijhouden van de boomgaard. Winter- en zomersnoei, verwijderen van waterlot, maaien, snoeien en opschonen van de hagen…., het zijn slechts enkele voorbeelden van werkzaamheden die aangeven dat het werk nooit stilligt. Om deze werkzaamheden en de boomgaard zelf een goede basis en een “veilige” toekomst te geven, ontstond de behoefte aan het oprichten van een stichting met bijbehorend bestuur. Vanuit deze wens is op 11 november 2016 Stichting Dorpsboomgaard ’t Groene Hart Winssen ontstaan.

Heden en toekomst

Inmiddels bestaat onze vrijwilligersgroep uit 17 vaste leden. Samen verzorgen wij het benodigde onderhoudswerk en door de inzet van deze  vrijwilligers ligt Dorpsboomgaard ’t Groene Hart Winssen er weer prachtig bij. We hopen dit nog jaren “voor en door Winssen” te blijven doen!

Maar naast het onderhouden en behouden van de boomgaard hebben we ook andere plannen:

  • Het (jaarlijks) organiseren van Bloesemfestival Bloei samen met Gasterij de Arend. Tijdens dit festival is een groot deel van de boomgaard toegankelijk voor bezoekers. Zij kunnen dan in een fantastische ambiance en gezellige sfeer genieten van de heerlijkheden van Gasterij de Arend, een dorpspicknick, bijpassende muziek en dans etc.
  • Verder streven we er in overleg met alle betrokken partijen naar om de boomgaard naast festival Bloei vaker “open” te stellen en toegankelijker te maken voor de gemeenschap. We denken hierbij aan kleine activiteiten als:
    – Educatieprojecten voor Basisschool De Wegwijzer;
    – Boomplantdagen, oogstfeest(en), open dag etc.
Back To Top